30 Apr 2015

Medenjaki

Medenjaki_258x198 Medenjaki

Testo:

  • 50 dag moke (½ mehke in ½ ostre),
  • 8 dag masla ali margarine,
  • 19 dag medu,
  • 20 dag sladkorja v prahu,
  • 2 jajci,
  • 2 žlici kisle smetane,
  • sesekljana limonina lupina,
  • malo cimeta in mletih klinčkov.

Limonin led:

  • Sok 1 limone,
  • 15-20 dag sladkorja v prahu.

Navodila:

V večji posodi vmešamo jedilno sodo v moko. Na sredini naredimo jamico kamor damo zmehčano maslo, tekoči med in ostale sestavine. Testo hitro zgnetemo z mešalnikom. Testo oblikujemo v kroglice, v velikosti oreha in jih polagamo na papir za peko. Preden oblikujemo kroglice, si roke navlažimo z vodo, da se testo ne sprijema nanje. Medenjake zlato rumeno zapečemo na 140°C na 1. višini, če imamo ventilatorsko pečico, če pa nimamo ventilatorske pa na 160°C. Pečemo 19 min. Hladne medenjake namažemo z limoninim ledom in za 10 min zapečemo/pogrejemo v pečici (brez uporabe ventilatorja) na 100°C.

Recept: Nataša Postružnik