02 Jun 2015

Medica

Medica_258x198 Medica

Sestavine:

  • 10 l vode,
  • 1 žlica medu.

Za okus:

  • Nekaj klinčkov,
  • skorje cimeta,
  • malo limonine lupine.

Navodila:

V vrelo vodo zlijemo med. Vre naj še 90 minut. Poberemo umazane pene, ker bo drugače medica kisla. Da bo medica okusnejša, dodamo nekaj začimb. V čisto platneno krpo zavežemo nekaj klinčkov, skorje cimeta in malo limonine lupine. Pustimo nekaj časa v tekočini, da skupaj vre. Ko se medica neha peniti, jo odstavimo z ognja, ohladimo in pretočimo v sod. Na odprtino soda položimo krpo ali vrelo veho, da medica prevre. Za to je potrebno približno 10-15 dni. Ko se vrenje umiri, zlijemo medico z usedlino v nov sod, kjer se vrenje nadaljuje še nekako 10 dni. Po približno 1 mesecu se tekočina umiri in je primerna za pitje.

Vir: Slastne medene dobrote, Čebelarsko društvo Zagorje ob Savi, viagra online Drago Šikovec

23 Maj 2015

Nova mobilna enota

small_DSC_4350-150x150 Nova mobilna enota

Po hitrem razmisleku smo v družini sprejeli odločitev, da bi bilo potrebno razširiti našo mobilno kapaciteto iz tri na štiri mobilne kontejnerje. Mobilni kontejner omogoča prevoz 10 AŽ panjev, kar sedaj pomeni, da smo dosegli maksimum kar se tiče prevoza čebeljih družin na različne paše. Če bo vreme naklonjeno si tako lahko obetamo še boljšo sezono.

16 Maj 2015

Medeni poljubčki

Medeni_poljubcki_258x198 Medeni poljubčki

Testo:

  • 200 g buy viagra online ržene moke,
  • 200 g sladkorja,
  • 100 g pšenične moke,
  • 1 zavitek pecilnega praška,
  • cimet,
  • ingver,
  • nageljnove žbice,
  • muškatni orešček,
  • 2 žlici medu,

Nadev:

  • 250 g ribezove marmelade,
  • 20 g rozin,
  • 50 g zmletih orehov,
  • limonina lupina.

Navodila:

Zgnetemo testo in ga pustimo 30 minut počivati. Nato ga razvaljamo in razpolovimo. Polovico razravnamo v namaščen pekač, namažemo z nadevom in pokrijemo z drugo polovico testa. Pečemo pri srednji temperaturi do srednje rjave barve. Še toplo peciv razrežemo v četverokotnike..

Recepti: Slovenski med z geografsko označbo

02 Maj 2015

Mleko presenečenja

Mleko_presenecenja_258x198 Mleko presenečenja

Sestavine:

  • ¼ l močno ohlajenega mleka,
  • 1 žlica medu,
  • 1 žlica limoninega soka,
  • 1 žlica češnjevega žganja,
  • 1 žlica instant kakava v prahu,
  • 1 žlica pomarančnega sirupa,
  • 1 jajce.

Navodila:

Vse naštete sestavine dobro premešamo. Ponudimo s kockami ledu.

Recepti: Slastne medene dobrote, Čebelarsko društvo Zagorje ob Savi, Drago Šikovec

30 Apr 2015

Medenjaki

Medenjaki_258x198 Medenjaki

Testo:

  • 50 dag moke (½ mehke in ½ ostre),
  • 8 dag masla ali margarine,
  • 19 dag medu,
  • 20 dag sladkorja v prahu,
  • 2 jajci,
  • 2 žlici kisle smetane,
  • sesekljana limonina lupina,
  • malo cimeta in mletih klinčkov.

Limonin led:

  • Sok 1 limone,
  • 15-20 dag sladkorja v prahu.

Navodila:

V večji posodi vmešamo jedilno sodo v moko. Na sredini naredimo jamico kamor damo zmehčano maslo, tekoči med in ostale sestavine. Testo hitro zgnetemo z mešalnikom. Testo oblikujemo v kroglice, v velikosti oreha in jih polagamo na papir za peko. Preden oblikujemo kroglice, si roke navlažimo z vodo, da se testo ne sprijema nanje. Medenjake zlato rumeno zapečemo na 140°C na 1. višini, če imamo ventilatorsko pečico, če pa nimamo ventilatorske pa na 160°C. Pečemo 19 min. Hladne medenjake namažemo z limoninim ledom in za 10 min zapečemo/pogrejemo v pečici (brez uporabe ventilatorja) na 100°C.

Recept: Nataša Postružnik

13 Feb 2015

Grog proti prehladu

Grog_proti_prehladu_258x198 Grog proti prehladu

Sestavine:

  • 1 žlica gostega sadnega sirupa (priporočljiv je bezgov),
  • 1 žlica medu,
  • 2 dl vrele vode.

Navodila:

Vse naštete sestavine dobro premešamo. Ponudimo s kockami ledu.

Recepti: Slastne medene dobrote, Čebelarsko društvo Zagorje ob Savi, Drago Šikovec

10 Jan 2015

Bananin sladoled z medom

Bananin_sladoled_z_medom_258x198 Bananin sladoled z medom

Sestavine:

  • 500g banan,
  • 3 žlice limoninega soka,
  • 2 žlici medu,
  • 300ml goste smetane.

Navodila:

Banane pretlačimo skupaj z limoninim sokom in medom. Dodamo gosto smetano in zamešamo v kremo. Banane pretlačimo skupaj z limoninim sokom in medom. Dodamo gosto smetano in zamešamo v kremo. Kremo 3 ure hladimo v zamrzovalniku. Nato jo v skledi pretlačimo, da dobimo ledene kristale. Ponovno zamrznemo. Po dveh urah jo spet pretlačimo in še za dve uri zamrznemo. Sladoled pustimo 30 minut na sobni temperaturi, nato ga ponudimo.

Recepti: Slastne medene dobrote, Čebelarsko društvo Zagorje ob Savi, Drago Šikovec